Ze zag de afgelopen jaren de zorg, het bedrijfsleven en de ICT steeds dichter bij elkaar komen. “En daarin zijn we nu weer een stap verder. Bovendien gaan we nu ook kijken naar samenwerkingsmogelijkheden met onder meer de Nederlandse AI Coalitie, Oost NL, een zorgverzekeraar en veertig zorgorganisaties om met artificial intelligence de zorg naar een hoger plan te tillen. Als Saxion zijnde kunnen we daar onze kennis heel goed in kwijt.”
Het bureau verhogen of toch mindfulness?
Namens Saxion lieten donderdag drie onderzoekers hun licht schijnen over de digitale transformatie die gaande is in de zorg. Zo vertelde Remko Soer, associate lector van het lectoraat Gezondheid & Bewegen, hoe we big data kunnen inzetten om de advisering van de bedrijfsfysiotherapeut te optimaliseren. Een onderzoek van PhD-student Marianne Six Dijkstra, docent bij de academie Gezondheidszorg en in 2019 winnares van de Saxion Research Award, moet een tool opleveren die op basis van artificial intelligence de risico’s kan inschatten voor duurzame inzetbaarheid van werknemers.
“Op die manier kunnen we werknemers een test aanbieden – een preventief medisch onderzoek – waarmee we op basis van artificial intelligence profielen kunnen opstellen die een hoog risico zijn voor de duurzame inzetbaarheid”, aldus Remko. “Die profielen zijn gebaseerd op honderden verschillende variabelen. En als we dan kunnen zeggen dat iemand veel risico lijkt te lopen op uitval, kan deze werknemer gaan werken aan een bepaalde leefstijl. Daarbij nemen we ook het mentale gedeelte mee.”
De ene professional adviseert bijvoorbeeld mindfulness en de ander zegt dat je je bureau iets omhoog moet zetten. We weten niet goed hoe we individuele gevallen op basis van de beschikbare bewijzen goed advies kunnen geven. Artificial intelligence kan daarin een bijdrage leveren. - Remko Soer, associate lector van het lectoraat Gezondheid & Bewegen