De zorgsector staat voor grote uitdagingen. De vraag naar zorg groeit, terwijl middelen en personeel steeds schaarser worden. Tegelijkertijd bieden technologische innovaties kansen om de zorg efficiënter in te richten. Maar hoe zorg je ervoor dat deze technologieën daadwerkelijk worden gebruikt in de praktijk? Hier komt Tech@doptie in beeld.
Wat doet Tech@doptie?
Tech@doptie helpt (toekomstige) medewerkers in zorg en welzijn zich blijvend te ontwikkelen op technologisch gebied in een constant veranderende zorgomgeving en ondersteunt instellingen bij de invoering van innovaties. Het platform en de samenwerking zijn een initiatief van de mbo-instellingen ROC Rijn IJssel en ROC Nijmegen en werken samen met zorg- en welzijnsinstellingen, onderwijs en overheden in de regio Arnhem-Nijmegen. Deze samenwerking wordt mede gefinancierd via het Regionaal Investeringsfonds (RIF).
Tech@doptie focust zich op drie onderwerpen: praktijkonderzoek dat zich richt op vragen die spelen in de zorg en het onderwijs, leermaterialen en hulpmiddelen die professionals helpen technologie te omarmen en het Xlab, waar experimenteren met mixed reality centraal staat.
Samen met 34 samenwerkingspartners zorgt Tech@doptie er zo voor dat nieuwe technologieën worden getest, ontwikkeld en effectief geïmplementeerd in de praktijk. Het uiteindelijke doel? De adoptie van innovaties in de zorg- en welzijnsector meetbaar verbeteren.
Om meer te weten te komen over de werkwijze en ambities van Tech@doptie spraken we met Nico Blok, programmamanager bij Tech@doptie en werkzaam bij ROC Rijn IJssel. Hij is als aanjager verantwoordelijk voor het verbeteren van de samenwerking die nodig is voor een versnelde adoptie van technologie in de zorgsector. Hij houdt zich daarom dagelijks bezig met het verbinden van onderwijs en praktijk.
Leren in een veilige omgeving: de rol van Xlab
Een belangrijk uitgangspunt van Tech@doptie is ruimte bieden om te testen en leren. Dit gebeurt in Xlab, een experimenteeromgeving waar studenten, docenten en zorgprofessionals technologie onderzoeken en ermee oefenen om te bedenken hoe ze die het beste kunnen inzetten in de praktijk.
Een voorbeeld hiervan is de leerafdeling binnen de ZZG Groep. Binnen deze leerafdeling werken studenten en professionals nauw samen om bestaande technologieën beter te benutten. Eerst onderzoeken ze welke technologieën al aanwezig zijn en of ze daadwerkelijk worden gebruikt. Vervolgens ontwikkelen ze manieren om ze effectiever in te zetten. De inzichten die hieruit voortkomen, delen ze met andere zorginstellingen, zodat die direct van deze kennis kunnen profiteren.
"In de zorg is er vaak weinig ruimte om te experimenteren, omdat het direct impact heeft op mensen. Binnen Xlab krijgen professionals en studenten de kans om technologie veilig te verkennen, zonder angst om fouten te maken. Dat is essentieel voor een succesvolle adoptie van die technologie," aldus Blok.
Nieuwe fase: van ontwikkeling naar uitbreiding
Sinds januari 2024 onderzoekt Tech@doptie onder de naam Inhale the Future hoe het platform alle opgedane inzichten nog beter én breder kan implementeren in het werkveld. "We willen ervoor zorgen dat het werkveld de innovaties ook écht gaat gebruiken," zegt Blok. "Dat betekent niet zomaar technologie in de zorg brengen. We kijken samen met alle betrokken partijen in de instelling wat nodig is om zorgmedewerkers te ondersteunen om meer te gaan werken met technologie.”
Tech@doptie onderzoekt en experimenteert niet alleen, het ontwikkelt ook tools. Bijvoorbeeld het Tech@doptiespel, dat zorgmedewerkers helpt inzicht te krijgen in hoe technologie hun werk beïnvloedt.
Er zijn al veel initiatieven, maar als we ze bundelen, kunnen we écht impact maken. Zie het als losse lichtbundels die we samen scherpstellen. - Nico Blok, programmamanager Tech@doptie
Samenwerking met Health Valley
Health Valley ondersteunt onder andere bij de herstart van dat spel. Als netwerkorganisatie levert Health Valley namelijk een waardevolle bijdrage aan Tech@doptie. Health Valley brengt partijen bij elkaar en fungeert als sparringspartner. "Health Valley helpt ons niet alleen met kennisdeling en netwerkverbindingen, maar stelt ook de juiste vragen. Hoe zorgen we ervoor dat innovaties écht aansluiten bij de praktijk? Die kritische blik helpt ons om nog scherper te kijken naar hoe we technologie laten landen in de zorg," aldus Blok.
Uitnodiging aan het netwerk
Tech@doptie nodigt partners binnen het Health Valley-netwerk uit om initiatieven te verbinden en meer impact te maken. "Er zijn al veel initiatieven, maar als we deze beter afstemmen, kunnen we meer bereiken," benadrukt Blok. "Zie het als allemaal losse lichtbundels. Wij brengen focus aan, zodat ze samen een krachtig geheel vormen."
Het doel is helder: beter afgestemde samenwerking tussen onderwijs en de zorgsector, zodat afgestudeerde mbo-studenten direct klaar zijn voor de praktijk. "Als we het samen zien, kunnen we het ook daadwerkelijk realiseren."
Wil je (ook) bijdragen aan technologie in de zorg? Neem contact op met Tech@doptie en werk mee aan nieuwe initiatieven!