Ruim 120 deelnemers uit heel Nederland waagden de sprong over de IJssel. 30 bedrijven, 20 zorgorganisaties, kennis en onderzoek van universiteiten en hogescholen, netwerkorganisaties, overheden en meer. Een bont gezelschap en een mooie mix om alle kansen én uitdagingen te bespreken.
Pieter Jeekel gaf als voorzitter van de werkgroep Zorg en Gezondheid van NLAIC een overzicht van wat er in 2023 gebeurd is, en de veelheid aan plannen die in 2024 vanuit AINED en NLAIC gaan starten.
Wilco Kleine van Deventer Ziekenhuis en Salland United gaf een inleiding hoe dit STZ-ziekenhuis data inzet voor betere zorg en hogere efficiency. Binnen Salland United werkt men ook op regionale schaal samen in het delen van data over alle borgpartijen. Implementatie over partijen heen vraagt veel aandacht.
Data delen stond centraal in het volgende onderdeel. Lieke Poot van Isala ziekenhuis, Arnoud van de Maas, CSIO van Radboudumc en Head of node van HealthRI, Marieke van Buchem van CAIRELab en Machteld Boonstra, onderzoeker aan Amsterdam UMC spraken over hun strategieën om data delen nu al mogelijk te maken.
Na een lange koffiepauze met veel ruimte voor ontmoeting en gesprek werd het thema markttoegang tot de zorg besproken. Voor alle medical devices, en dus ook voor AI-applicaties gelden strenge regels die voor veel bedrijven best ingewikkeld zijn. Onder leiding van Wil Philipsen, onze innovatiemanager bij Health Valley en trekker zorg en gezondheid binnen AI-hub Oost-Nederland presenteerden Heikki Pitkänen van Lean Entries en Leo Jetten, programmamanager bij ZonMw en Zorg voor innoveren mooie oplossingen om innovatoren door het woud van MDR en AI Act te loodsen. Binnen Oost-Nederland wordt op dit moment een pilot met Lean Entries uitgevoerd die in februari afgerond zal worden.
Het ophalen van vragen vanuit de zorg is een grote uitdaging, zo bleek ook in de voorbereiding op het event. Onder leiding van Chris Willemsen, coordinator AI-hub Oost-Nederland modereert een bijzonder leerzame discussie tussen Margot Rakers van HealthInnovAItors, Arne Schoenmakers van SPartners en Ilse Kant van Expertisecentrum AI Implementatie. Veel tips & tricks, ook uit de zaal.
De stap naar Learning Communities en delen van best practices was snel gemaakt: het AI Readyness-programma wordt onder leiding van NLAIC uitgebreid met Windesheim, Hogeschool Utrecht en zorgorganisaties en bedrijven als partners. Gido Hakvoort en Annemarie van ’t Veen zijn hierbij betrokken.
De slotdiscussie stuk was een plenaire discussie rond generatieve AI, onder leiding van Edith van de Weg. De plannen van het maken van een Nederlands large language model (GPT-NL) en de voordelen ervan werden besproken met Jildau Bouwman en Saskia Lensink (TNO), en Bart-Jan Verhoeff (Sint Jansdal Ziekenhuis).
Kortom een boeiend programma, financieel mogelijk gemaakt door Health Holland en Provincie Overijssel.