Radboudumc

Radboudumc werkt aan transities in de zorg

Het Radboudumc hosts 2 verschillende inhoudelijke sessies tijdens het Health Valley Event op 13 maart en zal ook met een stand op de beursvloer staan.

Er is niet zoiets als ‘de’ transitie in de zorg, aldus Bertine Lahuis. Volgens de bestuursvoorzitter van het Radboudumc in Nijmegen verandert de zorg op zoveel verschillende fronten tegelijk dat je eigenlijk moet spreken van transitieS. Meervoud dus.

“We kennen natuurlijk al de overgang van ziekte en zorg naar gedrag en gezondheid. Maar we zitten bijvoorbeeld ook in verschuivingen van generieke behandelingen naar zorg op maat, van verspilling naar duurzaamheid en van ketenzorg naar netwerkzorg”, aldus Lahuis. “Al die transities zijn nodig om de zorg van morgen voor iedereen kwalitatief goed, betaalbaar en toegankelijk te houden.”

Data is de sleutel

Het Radboudumc werkt op alle fronten aan die zorg van morgen. “Denk daarbij aan enabling technologies zoals AI, 3D en VR, maar ook aan de benodigde infrastructuur. Via Healthy Data bouwen we bijvoorbeeld samen met de Radboud Universiteit aan een campusbreed platform voor het opslaan, bewerken en delen van data en AI. Ook nemen we deel aan landelijke programma’s zoals Cumuluz en HealthRI.“

De impact van zulke initiatieven is misschien niet altijd duidelijk. Maar volgens Alain van Gool, professor Personalized Healthcare bij het Radboudumc, zijn ze een cruciale randvoorwaarde voor innovatie in de zorg. “De combinatie van data en AI is de sleutel. De hoeveelheid beschikbare gezondheidsdata neemt erg snel toe, onder meer door innovaties in diagnostiek en real world data. Daarbij gaan ontwikkelingen in AI echt snel op het moment. Wij moeten daar volop gebruik van maken en technische en procesmatige hindernissen wegnemen. Als het ons lukt om, samen met patiënten, gezondheidsdata op een goede en veilige manier te ontsluiten en AI op verantwoordelijke manier toe te passen, dan gaat de deur naar de toekomst in de zorg pas echt open.”

Samenwerking, samenwerking, samenwerking

Vroeger werden UMC’s wel eens gezien als academische ‘ivoren torens’, maar die tijd is al lang voorbij. Lahuis: “De uitdagingen in de zorg zijn alleen te overwinnen als we samenwerken. Neem preventie. Als UMC doen we hier veel onderzoek naar, en we geven hier ook aandacht aan bij het opleiden. Maar verreweg de meeste leefstijlinterventies vinden plaats in de eerste en nulde lijn. Vandaar dat we hier samen optrekken met allerlei partijen uit de regio, bijvoorbeeld in de Nijmeegse Fieldlabs.”

Het afgelopen jaar ging het Radboudumc ook een nieuwe strategische samenwerking aan, met de Universiteit Twente: HealthTech Nexus. “We zien grote kansen op het snijvlak van zorg en technologie. Dat geldt voor onze kerntaken zorg, onderwijs en onderzoek, maar ook voor valorisatie en ondernemerschap. Samen met het TechMed Center van de UT bieden wij bijvoorbeeld een end-to-end ontwikkel- en testomgeving voor innovaties in de zorg.”

Geen van die samenwerkingen is exclusief, benadrukt Lahuis. “Onze deuren staan altijd open voor gesprek met nieuwe partijen die samen met ons willen werken. in samenwerkingen sluiten we niemand uit, maar kijken altijd hoe we samen tot meerwaarde kunnen zijn om te werken aan de grote maatschappelijke opgaves. Klop vooral aan, bijvoorbeeld op het Health Valley Event 2025!”

Het Radboudumc hosts 2 verschillende inhoudelijke sessies tijdens het Health Valley Event op 13 maart en zal ook met een stand op de beursvloer staan. 

Delen: LinkedIn logo