Foto Wienand Remkes 3

Innovatie in zorg en welzijn: een nieuwe master voor de toekomst

Met de introductie van de nieuwe masteropleiding Transitie naar Gezondheid en Welzijn (MTGW), waar Health Valley een rol in heeft gespeeld, biedt de HAN een antwoord op de noodzaak voor vernieuwing van ons zorgsysteem.

De gezondheidszorg staat onder druk. Met een groeiende vergrijzing, een krappe arbeidsmarkt en een stijgende vraag naar zorg, wordt het steeds duidelijker dat ons huidige zorgsysteem niet langer houdbaar is. HAN University of Applied Sciences (kortweg: HAN) speelt een proactieve rol in het aanpakken van deze uitdagingen. Met de introductie van de nieuwe masteropleiding Transitie naar Gezondheid en Welzijn (MTGW), waar Health Valley een rol in heeft gespeeld, biedt de HAN een antwoord op de noodzaak voor vernieuwing. De masteropleiding richt zich cross-sectoraal op het opleiden van professionals die als change-makers en innovators kunnen optreden in verschillende functies en organisaties. Actuele en grote maatschappelijke uitdagingen die voortkomen uit de noodzakelijke transities binnen gezondheid en zorg in de regio zijn daarbij uitgangspunt. 

Een verbindende innovator

Als programmamanager bij de HAN is Wienand Remkes een sleutelfiguur in het verbinden van onderwijs en werkveld. Zijn focus ligt op het bevorderen van veranderingen binnen gezondheidszorg en welzijn. Door intensieve samenwerking met professionals, burgers zorg- en welzijnsorganisaties, gemeenten en bijvoorbeeld ook met technologiebedrijven zorgt hij ervoor dat de HAN snel en slim kan inspelen op maatschappelijke vraagstukken. Daarmee is hij een waardevolle schakel in het uitdenken en implementeren van de nieuwe master.

Transitie naar toekomstbestendige zorg

“De zorg zoals we die nu kennen is niet langer houdbaar,” stelt Wienand. “Met deze master leiden we professionals op die écht over de grenzen van hun eigen vakgebied durven kijken.” De nieuwe masteropleiding richt zich op een ingrijpende transitie binnen de zorg en welzijn: van een focus op ziekte en behandeling naar een benadering die draait om gezondheid, welzijn en gedrag. Dit vraagt om een frisse blik en een transdisciplinaire aanpak waarbij professionals uit verschillende domeinen (zoals techniek, zorg, welzijn, economie, educatie, etc) samen werken aan creatieve oplossingen, waardoor de zorg ook in de toekomst toegankelijk blijft. We willen dat professionals met plezier kunnen blijven werken en dat burgers of patiënten ook zo lang mogelijk in de eigen omgeving in gezondheid en welzijn kunnen leven.

Wienand geeft aan dat Health Valley niet alleen bijdraagt aan technologische innovaties, maar ook aan sociale innovaties. “Samen houden we met technologie en door anders te werken de zorg toegankelijk, menselijk en van toegevoegde waarde. Dit is essentieel om de zorg toekomstbestendig te maken.”

Wat de opleiding bijzonder maakt, is dat studenten direct aan de slag gaan met actuele vraagstukken uit de praktijk. “Studenten werken daarbij met de stakeholders direct in het ecosysteem waar ‘wicked problems’ zich voordoen. Wicked problems zijn complexe problemen waarvoor geen eenvoudige oplossing bestaat. De masteropleiding biedt studenten niet alleen kennis, maar ook juist ook de praktische tools om verandering daadwerkelijk binnen het ecosysteem te realiseren. De uitdagingen waar de masterstudenten aan werken worden gebruikt om te komen tot nieuwe samenwerkingsvormen en verdienmodellen waarbij we maatschappelijke en sociale toegevoegde waarden creëren en opschaling van innovaties mogelijk proberen te maken. De opleiding start, na een positieve accreditatie door den NVAO in februari 2026. In twee jaar tijd combineren studenten werken en studeren, waardoor theorie en praktijk continu met elkaar verweven worden. 

De zorg zoals we die nu kennen is niet langer houdbaar. Samen met professionals, burgers en bedrijven ontwikkelen we slimme oplossingen voor een toekomstbestendige gezondheidszorg. - Wienand Remkes, Programmamanager Gezondheid en Welzijn, HAN University of Applied Sciences

De synergie met Health Valley

Health Valley, hét netwerk voor zorginnovatie in Nederland, is een belangrijke partner in dit initiatief. “Health Valley opent ook voor de HAN deuren naar een breed netwerk van bedrijven en organisaties die werken aan zorgtechnologie en welzijn,” legt Wienand uit. “Hun expertise helpt ons om relevante verbindingen te leggen, bijvoorbeeld door studenten te koppelen aan bedrijven die aan innovatie willen werken.”

Samenwerking als sleutel tot succes

De Master Transitie naar Gezondheid en Welzijn is het resultaat van een samenwerking tussen vier hogescholen: de HAN, Hogeschool Rotterdam, Haagse Hogeschool en Saxion. Iedere hogeschool geeft een eigen invulling aan de opleiding, afgestemd op de behoeften van hun specifieke regio. De gezamenlijke basis zorgt echter voor een gedeelde visie en kwaliteit. Iedere hogeschool heeft zijn eigen ontwikkelteam van docenten om met de invulling van het onderwijs ook goed aan te sluiten bij de regionale context. 

“Door samen te werken, kunnen we kennis en expertise delen,” zegt Wienand. “We leren van elkaar en zorgen ervoor dat onze studenten altijd toegang hebben tot de nieuwste inzichten. Zo kunnen we een kennisbank ontwikkelen waarmee andere regio’s in Nederland ook gebruik kunnen maken van de resultaten van onze master.”

Oproep aan het netwerk

Om het maximale uit de master te halen, roept Wienand bedrijven en professionals op om mee te doen. “We hebben mensen nodig die verder willen kijken dan hun eigen vakgebied en die bereid zijn bij te dragen aan innovatieve oplossingen,” legt hij uit. “Het is juist die domeinoverstijgende samenwerking die de sleutel is tot succes.”

Wienand ziet ook mogelijkheden om bedrijven actiever te betrekken bij de opleiding. “Het zou fantastisch zijn als ook (zorgtechnologie- of andere) bedrijven hun professionals naar de master sturen. Zo krijgen ook die bedrijven  nieuwe kennis in huis en worden ze directer betrokken bij ontwikkelingsvragen vanuit het werkveld.”

De toekomst in gezondheid en welzijn

De zorg staat aan de vooravond van grote veranderingen, en deze nieuwe master speelt hierbij een grote rol. “Met deze opleiding groeien we samen, professionals, burgers en technici, bedrijfskundigen, logistici, etc. naar een nieuwe kijk op zorg,” zegt Wienand. “Dit is meer dan een opleiding; het is een beweging om  zorg en welzijn toekomstbestendig te maken.”

Met de steun van partners zoals Health Valley en een netwerk van betrokken professionals biedt de master Transitie naar Gezondheid en Welzijn een krachtige springplank voor innovatie. De vraag is niet óf de zorg zal veranderen, maar hoe. En met deze opleiding heeft de HAN alvast een stap in de goede richting gezet.

“Met deze opleiding groeien we samen, professionals, burgers en technici, naar een nieuwe kijk op zorg. Dit is meer dan een opleiding; het is een beweging om de zorg samen met burgers, professionals, zorg- en welzijnsorganisaties en ook zorgtechnologiebedrijven toekomstbestendig te maken.”

Voor vragen, interesse of andere zaken kun je contact opnemen met Wienand Remkes: wienand.remkes@han.nl

Delen: LinkedIn logo