UTFaculteitenEEMCSNieuwsVermoeidheid na kanker aanpakken met interventies op maat
Fotografie: Fokke Eenhoorn

Vermoeidheid na kanker aanpakken met interventies op maat

Na de behandeling van borstkanker houden veel vrouwen last van kanker-gerelateerde vermoeidheid. Twintig procent is zelfs na tien jaar nog ernstig vermoeid. Hoe kan je deze vermoeidheid na kanker verminderen? Promovenda Lian Beenhakker van de Universiteit Twente (Technisch Medisch Centrum) heeft 35 bestaande eHealth interventies gericht op het verminderen van vermoeidheid wereldwijd vergeleken. Vorige week verscheen er een artikel van Beenhakker in het tijdschrift European Journal of Cancer Care. Lian Beenhakker: ”Met dit overzicht kunnen patiënten samen met hun arts een eHealth interventie vinden die past bij hun voorkeuren. Dit is de eerste keer dat dit op deze manier wetenschappelijk inzichtelijk is gemaakt.”

Kanker-gerelateerde vermoeidheid is lastig te behandelen. Het wordt onder gerapporteerd door zowel artsen als patiënten. Ook werkt niet elke interventie voor iedereen, en heeft niet iedereen dezelfde voorkeuren. Daarmee is het belangrijk om een gepersonaliseerd advies te kunnen geven, waarin je rekening houdt met de patiënt en haar voorkeuren. Als een patiënt een interventie volgt die goed aansluit bij voorkeuren en eigenschappen, dan verwacht je dat de kans dat de interventie werkt groter is, en daarmee kunnen meer vrouwen beter geholpen worden met hun vermoeidheidsklachten.

eHealth interventies

In het onderzoek hebben de onderzoekers een overzicht gemaakt van bestaande eHealth interventies. De interventies zijn vervolgens opgedeeld in verschillende categorieën en  vergeleken op aspecten waar patiënten een voorkeur voor kunnen hebben. Dit kan bijvoorbeeld zijn de duur of intensiteit van de interventie, de kosten of dat er contact is met een arts of met lotgenoten. Door deze vergelijking te maken, is te zien dat er voldoende verschillen zit tussen de interventies. Hierdoor wordt het mogelijk één interventie te kiezen die aansluit bij de individu. Zo zijn er interventies waarbij de deelnemer dagelijks oefeningen moet doen, maar het kan ook zijn dat dit wekelijks is. Daarnaast wisselt het of en op welke manier er contact is met een arts tijdens de interventie en of er via de interventie contact mogelijk is met lotgenoten. Met dit onderzoek kan een eerste stap gemaakt worden voor het beter afstemmen van de behandeling. In vervolgonderzoek zal deze informatie gebruikt worden voor een model om automatisch op basis van een individueel patiënten profiel tot een persoonlijk advies te komen voor behandeling van de kanker-gerelateerde vermoeidheid.

PARTNR project

Dit onderzoek is onderdeel van het Personalized cAnceR TreatmeNt and caRe (PARTNR) project, waarbij Lian Beenhakker samenwerkt met Kim Wijlens (Promovenda) en dr. Annemieke Witteveen (Assistent Professor). Naast het voorspellen van de kans op vermoeidheid is het doel om een platform te ontwikkelen waar patiënten kunnen monitoren hoe het met ze gaat en een gepersonaliseerd advies voor een interventie tegen vermoeidheid krijgen. Verschillende klinische instellingen werken samen in dit project;  Ziekenhuisgroep Twente (ZGT), Helen Dowling Instituut (HDI), Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het Roessingh Revalidatiecentrum. Ook zijn Roessingh Research & Development (RRD), het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en de bedrijven Evidencio en Ivido betrokken. Vanuit de Borstkankervereniging Nederland (BVN) denken twee patiëntvertegenwoordigers mee in het project.

KWF Kankerbestrijding en NWO domein TTW ondersteunen dit onderzoek, als onderdeel van hun gezamenlijke strategisch onderzoeksprogramma: Technology for Oncology II. Het samenwerkingsproject is mede gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat middels de PPS-toeslag beschikbaar gesteld door de Topsector Life Sciences & Health ter simulatie van publiek-private samenwerkingen.

Het onderzoeksproject loopt nog tot in 2024. Patiënten die op dit moment last hebben van vermoeidheidsklachten worden geadviseerd om dit te bespreken met hun behandeld arts of huisarts, zodat zij verder kunnen helpen om een passende interventie te vinden.

Voor meer informatie kunt u terecht op onze website (www.utwente.nl/partnr)

drs. M.M.J. van Hillegersberg - Hofmans (Martine)
Persvoorlichter (aanwezig, ma, di, do)