Nieuws

'Urgente zorg blijft': ziekenhuizen Twente krijgen tonnen voor onderzoek naar aparte pandemie-unit

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © ANP
Hoe voorkomen ziekenhuizen dat ze bij een oplaaiende coronagolf ook dringende operaties moeten afzeggen? De ziekenhuizen in Twente mogen dat gaan onderzoeken en hebben daarvoor als enige regio in Nederland een subsidie van 250.000 euro gekregen van het ministerie van Volksgezondheid. De zogenoemde pandemie-unit moet ervoor zorgen dat urgente operaties, zoals voor kanker- en hartpatiënten, ook bij coronapieken doorgaan.
Tijdens eerdere coronapieken moesten ziekenhuizen in Overijssel een groot deel van de niet-coronazorg stopzetten. Een hartpatiënt, bijvoorbeeld, moest daardoor langer wachten op een behandeling. De ziekenhuizen willen voorkomen dat die situatie zich straks weer voordoet.
"Vorig jaar november-december hebben we ook de urgente operaties moeten stoppen. Dat willen we met dit plan zien te voorkomen", zegt Jan den Boon, voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorg Euregio (ROAZ), waarin de Twentse ziekenhuizen en het ziekenhuis in Winterswijk zijn vertegenwoordigd.

Pandemieunit

En dus wordt er nu onderzoek gedaan naar een pandemie-unit. "Dat is een unit waarin we covidpatiënten clusteren, op het moment dat er heel veel patiënten naar het ziekenhuis komen en urgente operaties, zoals kanker- en hartoperaties, moeten worden afgezegd", zegt Den Boon. "Met zo'n pandemieunit willen we de covidpatiënten op een andere manier kunnen verdelen in de regio, zodat urgente operaties tijdens een coronapiek toch door kunnen gaan."
Den Boon, die ook bestuursvoorzitter is van ziekenhuis MST in Enschede, pleitte eerder al voor een aparte covidkliniek. "Een pandemie-unit lijkt daarop, maar het is geen apart ziekenhuis", benadrukt hij. "Alle ziekenhuizen zullen covid blijven opvangen. Maar zodra het te veel wordt, ga je de covidpatiënten clusteren op één plek, bijvoorbeeld een aparte afdeling van een ziekenhuis. Daar train en bereid je het personeel dan op voor."
In de video meer over de pandemie-unit:
Pandemie-unit: oplossing tegen coronapiek in de ziekenhuizen?

Eerdere covidpieken

Twente werd met name tijdens de tweede coronagolf, eind 2020, hard geraakt. De ziekenhuizen gebruiken gegevens uit de vorige covidpieken voor het onderzoek dat nu gedaan wordt. "We gaan met die cijfers rekenen. Wat als we de zorg anders hadden georganiseerd: hadden we dan meer capaciteit, meer mensen of meer operatiekamers beschikbaar gehad? Dat gaan we onderzoeken", aldus Den Boon.
Het onderzoek is ook actueel, nu het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen weer toeneemt. "Het laait weer op en het is hier zeker weer drukker", zegt de ziekenhuisdirecteur.
Jan den Boon, bestuursvoorzitter van ziekenhuis MST in Enschede
Jan den Boon, bestuursvoorzitter van ziekenhuis MST in Enschede © RTV Oost

Uitkomsten onderzoek

Wanneer het onderzoek is afgerond - en of dat nog op tijd is voor een coronagolf die wellicht komende winter komt - is nog onduidelijk.
"De uitkomsten van het onderzoek worden wel direct getest met de verpleegkundigen, artsen en leidinggevenden, om te kijken wat er nodig is om zo'n pandemie-unit te laten werken. De uitkomsten daarvan bepalen de snelheid waarmee we de unit in de lucht kunnen krijgen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.