Rijnstate bundelt kennis en expertise in 3D centrum



Werken met 3D-technieken kent een snelle opmars in de zorg. Reden voor Rijnstate om het 3D centrum op te richten, een plek waar kennis en expertise over het gebruik van 3D-beelden binnen het ziekenhuis wordt samengebracht. Het bundelen van deze specialistische kennis en kunde zorgt voor meer kruisbestuiving en uitwisseling waardoor deze 3D-technologieën ziekenhuisbreed ontwikkeld, geïmplementeerd en ondersteund kunnen worden. 

Waar andere 3D labs veelal focussen op 3D-printen, richt Rijnstate zich met name op 3D-visualisaties en de daarop gebaseerde innovaties. Bernke Papenburg, programmamanager Rijnstate Robotics vertelt: “Een 3D-model laat bijvoorbeeld een orgaan, de ruggenwervels of een gewricht zien in drie dimensies: lengte, breedte en óók diepte. Net zoals we de echte wereld ook met diepte zien in plaats van een ‘plat’ 2D-plaatje zoals een foto. Op steeds meer plekken zetten we verschillende vormen van 3D-visualisatie in voor betere ‘ogen’ tijdens een behandeling of ter ondersteuning bij het voorbereiden, voorlichten, opleiden en trainen. Voordelen zijn hogere nauwkeurigheid tijdens de ingreep, sneller kunnen herkennen waar een klier of ander weefsel precies zit en efficiëntere voorbereiding. Doordat we 3D-technologieen combineren met onze expertise en hoge volume in robotchirurgie, vasculaire- en oncologische zorg, leidt deze aanpak tot een enorme synergie. Dit brengt nieuwe mogelijkheden op het gebied van 3D-beeldgestuurde behandelingen. Zo benutten we de voordelen optimaal voor onze patiënten.”

Genavigeerd opereren bij rugchirurgie

Een voorbeeld van een operatie waar 3D-visualisatie ontzettend waardevol is, is een spondylodese. Dat is een operatie voor patiënten met heftige pijnklachten door een afknelling van de zenuwen in de rug waarbij twee of meer wervels in de rug moeten worden vastgezet met schroeven en staven. Rijnstate voert jaarlijks meer dan 100 van deze operaties uit. Sinds eind maart voeren chirurgen deze operatie uit met ondersteuning van de nieuwste 3D-beelden en navigatie-technologie. Voor, tijdens en na de operatie kan een 3D-CT scan worden gemaakt waardoor positie van de instrumenten en schroeven ‘live’ kan worden gevolgd.

B.M. Kuipers, orthopedisch chirurg bij Rijnstate: “De 3D-feedback die deze technologie geeft is van enorme meerwaarde bij rugoperaties. Omdat elke millimeter telt in de nabijheid van zenuwwortels kan dit het onderscheid maken tussen een geslaagde of minder succesvolle operatie.” Ook biedt deze innovatieve technologie de mogelijkheid om de grenzen van een bottumor in de rug in beeld te krijgen tijdens een operatie, waardoor we deze met hogere precisie kunnen verwijderen.

Rijnstate Robotics

Het 3D centrum past binnen de bredere visie van Rijnstate om robotica, en innovatieve technologieën die op elementen van robotica gebaseerd zijn, ziekenhuisbreed in te zetten daar waar het écht verschil maakt. Door de jarenlange expertise met de Da Vinci operatierobot voeren we meer complexe ingrepen via de kijkoperatiemethode uit. Ook gebruikt het ziekenhuis steeds vaker 3D-technologie voor betere resultaten en een sneller herstel.

Rijnstate Robotics

Wij gebruiken robotica waar het écht verschil maakt: we innoveren, doen onderzoek en leiden op voor de beste zorg. Door onze jarenlange expertise met de Da Vinci operatierobot doen we meer complexe ingrepen via de kijkoperatiemethode. Ook gebruiken we steeds vaker 3D-technologie voor betere resultaten en een sneller herstel.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: