HomePrijzen en beurzenNiersfonds eHealth Voucher

Niersfonds eHealth Voucher

De Niersfonds eHealth Voucher wordt jaarlijks uitgereikt aan een bachelor- of masterstudent, PhD of young alumnus (binnen drie jaar na afstuderen) die een innovatief idee heeft voor een eHealth-oplossing. De voucher, bestaande uit een bedrag van 5.000 euro, wordt mogelijk gemaakt door het Niersfonds, een Fonds op Naam bij het Universiteitsfonds Twente. De voucher wordt uitgereikt in samenwerking met de vakgroep Biomedische Signalen en Systemen van de Universiteit Twente en het eHealth cluster van Roessingh Research and Development. 

Doel van het voucher is om nieuwe ideeën voor innovatieve eHealth-oplossingen te stimuleren. Deelnemers kunnen een idee of een prototype indienen, met daarbij een toelichting op de impact voor zorg of patiënt, het doel, de werking, de technische haalbaarheid en de verwachte marktpotentie. De prijs dient door de winnaar te worden ingezet als ‘seed money’ om het idee verder te brengen. Naast de geldprijs wordt - in overleg met de winnaar - bekeken op welke wijze de UT de winnaar kan ondersteunen met uren, materialen en werkruimte. Zodat het winnende idee kan worden uitgewerkt tot een prototype (bijv. in het Designlab) of het winnende prototype kan worden geëvalueerd en getest (begeleid door een onderzoeker).

Wie was Mr. J.L.M. Niers

Mr. J.L.M. Niers was Commissaris van de Koningin (CdK) van 15 mei 1972 tot 1 juli 1988. Deze geboren en getogen Tukker was leraar en advocaat in Hengelo en politiek actief als KVP/CDA raadslid, statenlid en senator. Hij was de eerste gedeputeerde die in zijn eigen provincie Commissaris van de Koningin werd. Op zijn verzoek werd bij zijn afscheid als CdK een fonds ingesteld ter financiering van de bijzondere leerstoel Neuromusculaire Bewegingssturing aan de Universiteit Twente. Deze leerstoel werd opgezet in samenwerking met revalidatiecentrum Het Roessingh in Enschede en ondergebracht bij het Universiteitsfonds Twente. Het Niersfonds heeft in 2021 besloten de jaarlijkse bijdrage aan de leerstoel om te zetten in een jaarlijks uit te reiken e eHealth Voucher.

Winnaar 2023

Het DiaBoek bedacht door UT-studente (Creative Technology) Floor Lieverse is een interactief luisterboek ter ondersteuning van een gezonde levensstijl bij mensen met weinig gezondheidsvaardigheden en een Type 2 Diabetes. De Niersfonds eHealth voucher ter waarde van 5.000 euro ontving zij tijdens het TechMed event op 1 november. 

Uit recent onderzoek blijkt dat één op de vier mensen in Nederland moeite heeft met het verkrijgen, begrijpen en beoordelen van gezondheidsgerelateerde informatie, wat bekend staat als een lage gezondheidsvaardigheid (LHL). Het hebben van LHL kan leiden tot ongeïnformeerde gezondheidsgerelateerde beslissingen en negatieve gezondheidsuitkomsten. In Nederland zijn meer dan 10 miljoen mensen gediagnosticeerd met één of meer chronische ziekten. Daarom is het van groot belang om effectieve zelfmanagementondersteuning te bieden, met name voor mensen met LHL.

Je kan het volledige nieuwsartikel hier lezen.

Jury

De jury bestaat uit de volgende personen:

Criteria & aanmelden

Het gaat dus om het aanmelden van een innovatief idee voor een eHealth-oplossing.

Wie kunnen meedingen naar de voucher?

Waar moet het voorstel voor een eHealth-oplossing aan voldoen? Het voorstel moet van een goede toelichting zijn voorzien, waarbij wordt onderbouwd dat:

Procedure

Planning 2023

 Aanmelden

Overweeg je om een voorstel in te dienen, laat het ons dan z.s.m., maar uiterlijk 1 augustus, per mail weten. Stuur vervolgens je voorstel vóór 1 september 2024 naar: Karen Wannyn (K.Wannyn@utwente.nl)