Actueel

15 miljoen euro voor regio Arnhem-Nijmegen

  • Actueel
  • 15 miljoen euro voor regio Arnhem-Nijmegen
Datum: 17 februari 2023

Rijk investeert in gezonde groene groei in de regio Arnhem-Nijmegen

Het Rijk stelt 15 miljoen euro beschikbaar voor de aanpak van belangrijke opgaven en verbetering van de kwaliteit van leven, wonen en werken van inwoners en ondernemers (zgn. brede welvaart) in de regio Arnhem-Nijmegen. Het Rijk en de regio zetten met deze Regio Deal in op ‘Gezonde groene groei’ door oplossingen voor de grote en lastige opgaven in de zorg, woningbouw, economie en arbeidsmarkt.

De regio Arnhem-Nijmegen groeit hard en is de vijfde metropoolregio van Nederland. Mede vanwege de gunstige ligging en aantrekkelijke omgeving zal de regio de komende decennia nog verder doorgroeien. De geplande groei zorgt voor veel fysieke en sociale uitdagingen. Om de hele regio op een gezonde en groene manier te laten groeien, zet de Regio Deal ook in op het verbeteren van de welvaart voor inwoners in wijken en dorpen waar dit al jaren afneemt. Hubert Bruls, voorzitter Groene Metropoolregio (samenwerking van de 18 gemeenten) is verheugd over de bijdrage van het Rijk via een eerste Regio Deal voor onze regio na een groot aantal jaren. “We hadden uiteraard op een grotere bijdrage gehoopt. We zijn blij met de erkenning van de start van 15 miljoen. De noodzaak om de opgaven in onze regio aan te pakken is hoog. We gaan in gesprek met het Rijk om te kijken naar andere financieringsmogelijkheden. Een samenwerking met het Rijk is nodig om de opgaven van onze regio in samenhang, sneller en grootschaliger aan te pakken.”

Regio Deal Gezonde groene groei

De Regio Deal is gericht op een gezonde groene groei door kennis, talent, innovatiekracht en ecosystemen in de regio te benutten om opgaven sneller, completer en grootschaliger aan te pakken. Ahmed Marcouch, voorzitter The Economic Board Regio Arnhem Nijmegen: “Ik ben blij met deze deal, want wij doen ons best voor het goede leven van al onze inwoners en ondernemers in de regio Arnhem- Nijmegen die de ruimte krijgen om elkaar te helpen, als zij zelf ook goed en gezond kunnen wonen, werken, leren en leven. Hiermee kunnen we een voorbeeld zijn voor de rest van Nederland.”

Samenwerken loont

“Samenwerken loont” aldus Peter Kerris Gedeputeerde provincie Gelderland. “Regio en Rijk werken samen om opgaven aan te pakken, die alleen via samenwerking kunnen worden opgelost. Wij feliciteren de regio Arnhem-Nijmegen met deze Regio Deal. Samen werken aan de belangrijke opgaven in onze provincie.” Voor de totstandkoming van deze Regio Deal stelt het Rijk 15 miljoen euro beschikbaar. Ondernemers, bedrijfsleven, onderwijs- en kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties, gemeenten en de provincie leggen zelf ook minimaal 15 miljoen euro in en we kijken of dit wellicht ook hoger kan worden. De komende periode zal de Regio Deal worden uitgewerkt door het Rijk in samenwerking met de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen, The Economic Board Regio Arnhem Nijmegen, provincie Gelderland en de projectpartners. De verwachting is dat de uitwerking in juli gereed is en dat de Regio Deal Arnhem-Nijmegen dan formeel ondertekend kan worden.